MNISZEK LEKARSKI🌼

 Mniszek lekarski to nie mlecz polny. Bardzo często te dwa kwiaty są mylone. Jak w takim razie je odróżnić? Najprostszym sposobem jest obserwacja ułożenia liści. Mniszek pospolity ma liście ułożone przy ziemi, natomiast mlecz ma liście okalające łodygę na różnych jej długościach. Kwiatostan u mniszka wyrasta pojedynczo, a u mlecza na jednej łodydze odnaleźć można kilka kwiatostanów. Wiosną możemy zbierać kwiaty mniszka lekarskiego, aby zrobić wianek lub przygotować z nich syrop nazywany miodem stosowany na przeziębienia. W tym wpisie zostawiam przepis na taki syrop.

Składniki:

-Mniszek lekarski 500 kwiatów;

-cukier kryształ 2kg

- cytryna 4szt.


Zrywamy 500 kwiatów mniszka lekarskiego, płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy kwiaty do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i dodajemy do kwiatów. Gotujemy 1 godzinę na małym ogniu. Studzimy sok. Na sito nakładamy gazę i przelewamy sok. Odciskamy kwiaty i przelewamy sok do czystego garnka. Do soku dodajemy 2 kg cukru i mieszamy. Gotujemy 1 godzinę 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Wyciskamy sok z pozostałych 3 cytryn. Przelewamy przez gazę. Dodajemy sok z cytryny do gotującego się syropu i gotujemy jeszcze 15 min. Gorący sok nalewamy do umytych, wyparzonych i wytartych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy. Nie wymaga pasteryzacji. Przepis można znaleźć pod linkiem: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-domowy-syrop-z-mniszka-lekarskiego-320526








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Podsumowanie 👩‍🏫

DZIENNIK REFLEKSJI 📒